Kávészünet

Frissítő testnek, léleknek, érdekes és hasznos olvasnivalók

kavecserje_babkave01.jpg


A kávé története

A kávécserje felfedezéséről sok történet kering. Az egyik legérdekesebbet Naironi professzor, a páduai egyetem tanára írja le:

Abesszínia Kaffa nevű tartományában i.e. 300 körül egy pásztor észrevette, hogy a szerzetesek által rábízott kecskék nyugtalanul ugrándoznak, pihenés helyett éjszaka is fent vannak. A pásztor félt, hogy baj lesz a kecskékkel, ezért jelentette a furcsa esetet a szerzeteseknek. A szentéletű férfiak kivonultak a legelőre, és megfigyelték, hogy mivel is táplálkoznak az állatok. A környéken közepes méretű, fényes levelű cserjék nőttek, amelyeken csillag alakú, fehér virágok és piros bogyók voltak. Szedtek néhány maréknyival a termésből, és este a kolostorban levest főztek belőle. Ízlett nekik a főzet, ezért derekasan fogyasztották. Ám ezután nem tudtak elaludni, és éberen töltötték az éjszakát. Így fedezték fel és jöttek rá a kávé serkentő hatására.

Ami már történetileg bizonyítható az, hogy a nomád törzsek a kávécserje érett gyümölcsét összetörték, faggyúval összekeverték, majd kis golyókat formáltak belőle, s ezeket a golyókat, élénkítő „gyógyszerként” használták. Csak jóval később kezdték az általunk ismert módon folyadékként, de még pörköletlenül fogyasztani. A cserje gyümölcsét hideg vízzel összekeverték, és egy ideig állni hagyták, mielőtt megitták volna. Kr. után 1000 körül már szétválasztották a gyümölcsöt a magtól, a magot összezúzták, majd forró vízzel leöntötték. Annyit tudunk, hogy a XV. századtól már biztosan pörkölték a húsától elválasztott magokat, a megpörkölt kávébabot megőrölték és a ma ismert un. „törökös” módszerrel megfőzték. 

A kávé Etiópiában őshonos. A pörkölt, őrölt kávéból készített ital fogyasztását Jemenben jegyezték fel először. A kávé fogyasztása, annak élettani hatásai miatt, a szufi rendek virrasztó szertartásain vált jellemzővé a 15. század második felében. Vélhetően a szertartásokon résztvevő vallásgyakorlók vitték át a hétköznapi életbe a kávéivás szokását.

A pörkölés felfedezése indította el a kávét világhódító útjára. A kávé a pörköléssel válik élvezhetővé, úgy, hogy a fajta eredeti jellegzetes tulajdonságai a hőhatás során megmaradnak.
A kávé a vendéglátás egyik leggyakoribb terméke.

Elterjedése összefügg az iszlám terjedésével Észak-Afrikában, Dél-Európában és Dél-Ázsiában, valamint 1300 körül az oszmán birodalom terjeszkedésével. Mivel a próféta megtiltotta híveinek a bor élvezetét, ezért a kávé kiemelkedő szerephez jutott az iszlám kultúrában. Hamarosan az egész mohamedán világban elterjedt, sokak számára a tiltott alkoholt helyettesítő élvezeti cikké vált.

Konstantinápolyban 1554-ben nyílt meg II. Szulejmán uralkodása idején az első kávéház, mire az igazhitűek elmaradoztak a mecsetből. Ezért egy ideig betiltották a fekete nyilvános élvezetét (ekkor otthon, zárt ajtók mögött itták az emberek), de aztán jött egy új mufti, aki egyrészt szerette a kávét, másrészt rájött, hogy hatalmas összegekhez juthat, ha megadóztatja - így újra engedélyezte a kávéivást.

Európában 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven az első kávéház. London első kávéházát 1650-ben egy zsidó üzletember, Jacob alapította meg The Grand Cafe néven. A kávézó az 1666-os nagy londoni tűzvészben odaveszett.

A kávé Európába érkezésekor már megindult a városiasodás és a polgárosodás folyamata. Az egyre nagyobb teret nyerő polgári életvitel megváltoztatta az étkezési szokásokat is. A kávé alternatívát jelentett a rossz minőségű víz, a bódító hatású sör és bor fogyasztására. A józanságot és precizitást igénylő városi foglalkozásokhoz jobban illett ez az ital.

A 17-18. században minden jelentős európai nagyvárosban megjelentek a kávés vendéglátó helyek. Kialakultak a nagy kávékultúrák Bécsben, Németországban, Olaszországban. A kávé egyre szélesebb néprétegek számára vált elérhetővé. Európában a kávéházak társadalmi intézménnyé váltak.

kavehaz_1910_magyarorszag.jpeg

Magyarországon feltehetőleg a törökök 150 éves uralma alatt ismerték meg a kávét. A kávé szót Zrínyi Miklós írja le először a Szigeti Veszedelem 3. énekében:

"Egymás közt sok dologról beszélgetének.
Káuét kicsin finchából hörpölgetének…"

Az első pesti kávéfőző a rác Cavesieder Blasius (Kávéfőző Balázs) volt. Eredetileg vándorkávés lehetett, aki nyakába akasztott tálcáról, az utcáról árulta a portékáját, míg annyira meg nem gazdagodott, hogy állandó üzletet nyitott 1714-ben.
Az első igazi kávéházat 1727-ben Starkh János nyitotta meg a mai Régiposta utcában.

A kávé, az olaj után a 2. legnagyobb értékben forgalmazott kereskedelmi termék, a víz után pedig a 2. leggyakrabban fogyasztott ital a világon. A világ kávétermelése csak 20%-ban származik nagy ültetvényekről. A fennmaradó 80% átlagosan 5 hektár alapterületű földekről származik. Ezeket a birtokokat világszerte 10 millió kistermelő és családja műveli.

A folyamat végtermékét jelentő csésze kávéból négyszázmilliárd fogy egy évben, és hatmilliárdan vagyunk, ezért minden emberre éves szinten 66 elfogyasztott csésze kávé, azaz egy kávécserje közel fél éves hozama jut.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 17
Heti: 103
Havi: 632
Össz.: 127 303

Látogatottság növelés
Oldal: A kávé története
Kávészünet - © 2008 - 2024 - kaveszunet.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »